Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΩΝ

  Στον μεσαίωνα καθώς και πολύ παλαιότερα, οι γάμοι και κάθε είδους τελετή ανακοινώνονταν από έναν άνθρωπο που αναλάμβανε να γυρίσει κάθε δρομάκι και να φωνάξει δυνατά το γεγονός που συνέβαινε. Το γραπτό κείμενο δεν υπήρχε σαφώς πουθενά. Με την εφεύρεση της τυπογραφίας το 1447μ.Χ. από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, η εμφάνιση γραπτών προσκλήσεων έκανε την εμφάνισή της. Γεγονός του ότι την περίοδο εκείνη ο αναλφαβητισμός ήταν το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της εποχής, τα γραπτά κείμενα περιορίζονταν μονάχα μεταξύ των αριστοκρατών, οι οποίοι προσλάμβαναν και διόριζαν έναν μοναχό, ειδικό στην συγγραφή, προκειμένου να συντάσσει κάθε είδους προσκλητήριο
     Από το 1600μ.Χ.και μετά, η τυπογραφία ήταν πλέον γνωστή σε όλους. Μολονότι αποτελούσε για εκείνη την εποχή σαφώς κάτι πρωτότυπο, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνταν, έδιναν ένα πολύ φτωχό αποτέλεσμα, κάτι που σιγά σιγά οδήγησε του ανθρώπους ξανά στο χειροποίητο προσκλητήριο. Χαρακτηριστικό της εποχής αυτής είναι η καταγραφή του γάμου στις εφημερίδες της περιοχής του ζεύγους, κάτι που έχει παραμείνει μέχρι τις μέρες μας.
     Με την ανακάλυψη της λιθογραφίας το 1798, κατά την βιομηχανική επανάσταση, έγινε δυνατή η εκτύπωση ευνόητων κειμένων, με σαφές περιεχόμενο. Από την λιθογραφία ξεκίνησε και η μαζική παραγωγή προσκλητηρίων, τα οποία εκτυπώνονταν όλα μαζί και έπειτα μέσω ενός αξιόπιστου αγγελιοφόρου παραδίνονταν χέρι με χέρι στον παραλήπτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτός ο τρόπος παρατηρείται ακόμη και στις μέρες μας, χρόνια μετά,καθώς αποτελεί έναν παραδοσιακό τρόπο, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και των μέσων.
     Καταλήγοντας, αξιοσημείωτο είναι πως στην σημερινή εποχή εντοπίζεται και η εκτύπωση προσκλητηρίων βάπτισης που συμπληρώνει το έθιμο με τα προσκλητήρια γάμου και έχει ακριβώς τον ίδιο λόγο και την ίδια σημασία. Στοχεύει δηλαδή στην ενημέρωση των ανθρώπων και στο κάλεσμα αυτών. Αξίζει να αναφέρουμε πως η μεγάλη ανάπτυξη της τυπογραφίας σε συνδυασμό με την δημοκρατία και την βιομηχανική επανάσταση, έδωσε και συνεχίζει ακόμη μέχρι σήμερα να δίνει στον απλό λαό την δυνατότητα να πάρει μια γεύση από τον τρόπο ζωής της αριστοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου